Четвер, 28.03.2024, 09:19
Вітаю Вас Гость

УВАГА!
Сайт
знаходиться
в стадії
наповнення
Пошук
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Наше опитування
Ви фотографувати вмієте? :)
Всього відповідей: 66
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Партнери сайту

funphoto.ua
Головна » 2015 » Травень » 21 » За Шенгенською завісою 2015
22:05
За Шенгенською завісою 2015



За Шенгенською завісою 2015
 
Ідея фотовиставки «За шенгенською завісою» виникла майже рік тому. Зародилось бажання показати образ нації, як цілісного організму з особливим менталітетом, на прикладі Майдану, із своїм способом вираження невдоволення і ствердженням власної ідентичності, але спробувати відокремити все це від жорстокої політики сьогодення. Незважаючи на зростаючу прірву між «національним» політикумом з своєю стратегією «розвитку» і простими громадянами України, переважна більшість населення перебуває в стані політичного гіпнозу, а ще, всі ці емоції підігріваються неоголошеною війною на сході нашої держави.

Побут українців, здавалось би, мало піддається нав’язливій ідеалізації громадянського суспільства, загалом, надія на самих себе і відчуття непотрібності є душевним станом більшості. А якщо і піддаємося цьому, то це тільки ідейно обмежується спільними пристаркуватими голосними контрольованими мітингами, молодіжним пофарбуванням парканів в національні кольори і смолоскипними маршами. Зате, на контраст вищесказаному, Майдан згуртував і зміцнив націю, а війна на сході України нас гартує і випробовує.

Щоб відкрити тему «За шенгенською завісою» повністю і знайти потрібні візуальні метафори з українського життя автори фотоклубу «Колумб» з м. Тисмениця і Дрездена спробували скласти розповідь у світлинах в трьох розділах: урбаністичне життя, сільське життя і явище Майдану в експозиційному просторі Artspace Flipside, Ейндховен, Нідерланди. У виставці взяли участь: Юрій Бакай, Роман Боднарчук, Хольге Вендланд, Мар’яна Глинська, Микола Джичка, Тарас Дутка, Роман Михайлюк, Тетяна Павлик, Дмитро Петрина і Матіас Шуман. Відкриття виставки символічно відбулось 1 травня, на Міжнародний День Праці. В жвавому і надзвичайно цікавому діалозі з голландцями проявлявся неабиякий інтерес до України як до суверенної держави, і не раз в свідомості авторів з’являлось питання: «Невже це тільки через війну на нашій землі?»











 Додаткова інформація про Artspace Flipside і їх діяльність:

http://www.artspaceflipside.nl/agenda.html


 

Друга виставка з тією ж назвою «За шенгенською завісою» відбулась 4 травня в  Alter Feuerwocher Loschwitz, Дрезден, Німеччина. У виставці взяли участь: Юрій Бакай, Роман Боднарчук, Мар’яна Глинська, Микола Джичка, Тарас Дутка, Роман Михайлюк, Тетяна Павлик, Дмитро Петрина.

Додаткова інформація про Alter Feuerwocher Loschwitz і їх діяльність:

http://www.feuerwache-loschwitz.de/galerie.html








 

5 травня відбулась спільна виставка українських і німецьких фотографів «Minority report» в галереї «Neue Osten», Дрезден, де було показано життя і побут 2-ох національних меншин: з української сторони – гуцули, а з німецької – сорби, словянська етнічна меншина Саксонії. Участь у виставці взяли: Матіас Буланг, Холге Вендланд, Мар’яна Глинська, Анатолій Глеб, Микола Джичка, Тарас Дутка, Микола Калитчук, Тетяна Павлик, Дмитро Петрина, Олександр Торбяк, Денис Трофімов, Матіас Шуман.

Додаткова інформація про галереї «Neue Osten» Kultur Aktiv e.V, і їх діяльність:

http://www.kulturaktiv.org/?lang=en













8 травня відбулась спільна виставка українських і німецьких фотографів «Етнічна мова» в Raum für zeitgenössische kunst, Нюрнберг. У виставці взяли участь: Юрій Бакай, Холге Вендланд, Анатолій Глеб, Микола Джичка, Тарас Дутка, Ростислав Кондрат, Мирослав Кушніренко, Тетяна Павлик, Дмитро Петрина, Іван Постоловський, Денис Трофімов і Матіас Шуман, а також ті, кого вже немає серед нас – Павло Дробяк і Богдан Мохняк.

Додаткова інформація про Raum für zeitgenössische kunst і їх діяльність:

http://www.das-artelier.com











Обрані жанрові світлини з побуту гірського населення Карпат гуцулів чи нещасного життя престарілих нашої країни, були обрані невипадково. Очевидно, подібний фотоматеріал знайшла більшість учасників клубу в своєму архіві. Роботи цієї фото розповіді відзначаються присмаком романтизму, доброю академічною композицією кадру і стриманою кольоровою гамою. Ці світлини – плоди безкінечних туристично-творчих поїздок в наші гори, де більшість з нас відкриває очі по-іншому, відриваючись від буденного життя. Але, підсвідомо ми мимоволі чомусь акцентуємо свою увагу саме на духовності і драмі людського буття, навіть перебуваючи в піднесеному стані душі і тіла, збагачених гірським карпатським повітрям. Наскільки це випадково чи зумисно, краще судити глядачеві.

Наголошу, що колективні виставки фотоклубу «Колумб» не відзначались варіативністю в пошуку жанру. Як правило, представлені клубом колекції є в традиційних жанрах пейзажу, портрету й репортажу з романтичним відображенням національної культури, здебільшого, гуцульської етно меншини, з якою і асоціюється Прикарпаття. До цього ж не можливо не згадати організацію звітньо-презентаційних виставок до офіційних дат в календарі ще за солдеповським колективним підходом до творчості, де рушійною силою виступають офіційні структури, малим структурним підрозділом яких є «Колумб».

Виставки «Етнічна мова», «За шенгенською завісою» і «Minority report», нажаль, показують, що клубний простір для обміну інформацією і генерації творчих ідей використовується недостатньо. Можливо, цей сум що ввижається звідусіль  не дає можливості закцентуватись на більш прогресивних творчих ідеях і забирає більшу частину нашого часу. Так що залишається тільки сподіватись кращого. Проте,  зазначені фотовиставки в цьому творчому турне мають потужну інформаційну складову, що беззаперечно задовольняють людську цікавість про Україну і її громадян. Про це свідчить уже заплановані спільні мистецькі проекти на кінець цього і на наступні роки.

На противагу клубній ситуації, індивідуальний творчий підхід учасників клубу є беззаперечно набагато цікавіший по оригінальності візуальної мови і наближеності до тенденцій фотомистецтва сучасності, але це інша тема… і ця тема більш оптимістична…



                                                              текст: Микола Джичка
                                                       
художник, член фотоклубу «Колумб»                                                    секретар Івано-Франківської ОО НСФХУ
           фото: Тараса Дутки, Миколи Джички, Юрія Бакая, Тараса Яковина    

Переглядів: 688 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]