П`ятниця, 26.04.2024, 04:11
Вітаю Вас Гость

УВАГА!
Сайт
знаходиться
в стадії
наповнення
Пошук
Календар
«  Березень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 62
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Партнери сайту

funphoto.ua
Головна » 2023 » Березень » 1 » ІНША ІПОСТАСЬ «КОЛУМБУ»
14:22
ІНША ІПОСТАСЬ «КОЛУМБУ»

Тетяна Павлик - Оплакування. 2015

Минулого тижня відбулося кілька мистецьких подій, які є близько дотичними до діяльності Народного фотоклубу «Колумб» Тисменицького народного дому, хоча не всі вони носять фотографічний характер і не на всіх присутні колумбівці, як автори.

В мистецькій локації «Підземний перехід ВАҐАБУНДО» 22 лютого відбулося відкриття зразу двох виставок колумбівців Юрка Бакая і Миколи Джички, але не фотографічні. Адже учасники фотоклубу часто виявляються щедро обдарованими різноманітними талантами в царині творчості. Бакай представив свої скульптурні композиції, обєднані назвою «Ротація», а Джичка живопис під назвою «Кокон».

Салонні об’єкти Юрія Бакая продовжують лінію експериментів з поєднання-співставлення різнорідних матеріалів, фактур, форм для створення алогічного образу, що стає елементом інтер’єру. Сповнені експресивної внутрішньої динаміки скульптури пронизують простір академічною елегантністю. Статичні фігури формують композиції геометричних систем, котрі формують координати відліку. Образна реальність викликає асоціації з пам’ятниками, або призами-кубками. Автор не намагається уточнювати про що йде мова, дозволяючи абстрактним формам рефлексувати на побачене.

Війна, військовий стан, обмеження свободи пересування та електричного освітлення, - це все помістило нас роботами Миколи Джички в уявний кокон, всередині якого ми не втрачаємо віри, надії та… не можу сказати любові. Ми переповнені лютою ненавистю до ворога, політиків, корупціонерів і всіх довкола, хто не розуміє нас, бо нам потрібно зброї, щоб захищати себе і свою рідну землю. І, з величезним браком життєдайного світла, наше переконання в трансформації цього товстостінного кокона в яскравого свободолюбивого метелика не зникає.

Вже як зазвичай, це оптимістичне відчуття окриленості і прагнення світла живиться несамовитим інстинктивним пошуком позитивних новин серед дикої жорстокості на лінії фронту. З кожним днем наше «я» стає чутливішими до гострих контрастних перепадів на інформаційному полі, інстинктивно чуєш гул напруги оточення, ніби знаходишся поблизу високовольтної трансформаторної.

Наступна виставка, вже фотографічна, "Погляд українських митців на рідну країну у війні" відкрилася 24 лютого у французькому місті Лілль, побратимові Харкова. Виставка створена у партнерстві з асоціацією Portal de L`Ukraine, має на меті показати життя в країні, що воює. Геннадій Удовиченко (Харків) - Ірпінь

З українського боку курувала проект франківчанка Світлана Владико. В експозиції нема робіт колумбівців, але керівник фотоклубу Ростислав Кондрат долучився до створення експозиції, допомагаючи організаторам дистанційно підібрати авторів серед українських фотографів з відповідним тематичним матеріалом.

В результаті до експозиції потрапили роботи шести авторів: киянки Неллі Спіріної та харків’ян Олени Долженко і Геннадія Удовиченка, які раніше неодноразово були гостями Прикарпаття, Тисмениці та, зокрема, фотоклубу. Ще два автори виставки Олександр Бачкай зі Львова і Микита Шандиба з Крут воюють і фотографують. Полтавчанин Ігор Ткачов працює на агенцію France Presse і від початку війни переміщається Україною по районах бойових дій, щоб зафісувати події. Його документальні фотографії побачив весь світ. Символічно, що відкриття виставки відбулося в річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

 

 

Фрагменти експозиції у Франції

Неллі Спіріна (Київ) - Бородянка

Неллі Спіріна (Київ) - Київ

Неллі Спіріна (Київ) - Бородянка

Неллі Спіріна (Київ) - БородянкаОлена Долженко (Харків) - Харків

А найновіша подія, пов’язана з «Колумбом», відбулася 25 лютого в Музеї писанкового розпису в Коломиї. Тут відкрилася виставка акварелей колумбівки Тетяни Павлик «До світла». Авторка не лише майстерно володіє фотографією, а й належить до кращих акварелістів України. Цього разу вона презентувала вибрані твори сакрального та духовно-філософського спрямування різних періодів творчого життя. Вони різняться стилем, образною мовою і технікою, що є результатом творчих пошуків та експериментів, віддзеркаленням метафізичного переосмислення. Так, серед інших представлені й ранні праці Павлик, зокрема, цикл ілюстрацій до збірки лірики Лесі Українки «Хвилі моєї туги» (1990 р.) і акварелі, створені за останній, обпалений війною, рік. На відкритті виставки присутні вшанували память загиблих у війні хвилиною мовчання. Авторка присвятила свою виставку майбутній перемозі та річниці народження Лесі Українки.Тетяна Павлик зі своїми роботами в майстерні

©Люба СавельєваТетяна Павлик - Хресна дорога. 2014Тетяна Павлик - Єдиносущна та нероздільна. 2000Тетяна Павлик - Молитва про чашу. 2004Тетяна Павлик - Ноктюрн. 2005Тетяна Павлик - Тайна вечеря. 2015Тетяна Павлик - Чаша терпіння. 2014

Репортаж з відкриття виставки Тетяни Павлик "До світла"Авторка виставки з генеральною директоркою Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського Ярославою Ткачук (в центрі) та завідуючою Музею писанкового розпису Оксаною ЯсінськоюВітальне слово міського голови Коломиї Богдана СтаніславськогоВітання коломийськиї митців: Роман Захарчук, Катерина Каркадим, Мирослав Ясінський, Василь Андрушко

Переглядів: 101 | Додав: admin | Теги: фото, акварель, живопис, Виставка, війна, фотоклуб, скульптура | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]