П`ятниця, 26.04.2024, 03:20
Вітаю Вас Гость

УВАГА!
Сайт
знаходиться
в стадії
наповнення
Пошук
Календар
«  Квітень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 62
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Партнери сайту

funphoto.ua
Головна » 2022 » Квітень » 27 » Zmartwychwstanie – Воскресіння
20:01
Zmartwychwstanie – Воскресіння

28 квітня в Жешові в галереї "Nierzeczywista" відкрилася благодійна фотовиставка «Zmartwychwstanie – Воскресіння». Серед десяти прикарпатських авторів, восьмеро є учасниками народного фотоклубу «Колумб», що працює при Народному домі міста Тисмениці – це Анатолій Глеб, Володимир Дутчак, Микола Калитчук, Ростислав Кондрат, Богдан Нагорняк, Таня Павлик, Дмитро Петрина і Денис Трофімов, а також Йордана Дранчук і Юрій Рильчук з Івано-Франківська.

Ініціатором виставки виступили давні друзі і колеги по обєктиву колумбівців Жешівське Фотографічне Товариство. Творчі контакти двох фотообєднань тривають впродовж кількох років. За цей час було організовано чимало спільних заходів, як на території Польщі, так і України: колективні фотовиставки, фотопленери.

Виставка покликана продемонструвати полякам традиції святкування Великодня в Україні, ритуальні сцени, передати дух свята, релігійне, фольклорне та етнографічне його наповнення.

Цьогорічна виставка особлива оскільки, крім своїх мистецьких завдань, передбачає благодійність на користь України. Впродовж двох тижнів тривання експозиції будуть зібрані пожертви і гуманітарна продукція, які згодом будуть передані до України для потреб воїнів та біженців. Таким чином фотографи обох країн не залишилися осторонь і внесли свою частку в боротьбу із загарбниками.

Детальніше про виставку читайте на сайті Жешівського Фотографічного Товариства https://www.rsf.rzeszow.pl/

© Богдан Нагорняк

© Микола Калитчук

© Богдан Нагорняк

© Таня Павлик

© Володимир Дутчак

© Денис Трофімов

© Таня Павлик

Для повноти інформації пропонується текст однієї з учасниць Жешівського Фототовариства:

Święta rytuały budują strukturę czasu, przez który przepływa nasze życie. Tak jak z miłością, której piękno i siłę najmocniej doświadczamy w chwilach utraty bliskich nam osób, tak wartość spokojnego, zwykłego życia tkanego według wzoru tradycji doceniamy najbardziej, gdy jest ono zagrożone. 

            Nawet jeżeli nasze spojrzenia zatrzymujemy na tym, co w innych okolicznościach mogłoby wydawać się powierzchowne, ceremonialne i puste, wobec bezsensu zła jakiego jesteśmy świadkiem, jakby w wielkim kontraście, widzimy wyraźnie wartość i piękno świątecznych chwil, tradycji i wiary, które z pokolenia na pokolenie przenosimy właśnie przez ceremonie, rytuały i gesty, dzięki którym nasze serca odnajdują sens i nadzieję. 

            Spojrzeniem możemy ogarnąć tylko to, co materialne, ale możemy pozwolić, by obrazy, rzeczy i ludzie, których widzimy, sytuacje, w których uczestniczymy rozumieć głębiej, tak by budowały nas wewnętrznie i wzmacniały więzi pomiędzy nami. 

            Fotografie naszych Przyjaciół z Tyśmienisy i Iwano-Frankiwska, prezentowane na wystawie, mają dla Nich szczególne znaczenie wspomnień świąt, które przeżywali w minionych latach. Gorąco życzymy Im, by to wspomnienie bezpiecznego domu, w którym z radością świętowali, nosili w sercu jak skarb i jak światło, które daje nadzieję, że do niego wkrótce powrócą. Do bezpiecznego domu, w którym będzie pokój, szczęście, miłość i radość. 

            Przez tą symboliczną wystawę, chcemy również wraz z nimi przeżywać w tym trudnym czasie, te wyjątkowe Święta Zmartwychwstania Pańskiego.  

            Chrystus Zmartwychwstał! Prawdziwie Zmartwychwstał!

Agnieszka Szafirska 

 

            Свята і обряди допомагають жити нам за певним устроєм. Красу любові в повній мірі ми проживаємо тільки тоді, коли втрачаємо близьких людей. Так само і цінність спокійного та звичного життя, яке виткане візерунками традицій, найбільше розуміємо, коли йому загрожує небезпека.

            Навіть якщо зупинимося на тому, що за інших обставин може здаватися поверхневим, обрядовим і порожнім перед безглуздістю зла, яке ми зараз спостерігаємо. То на контрасті бачимо цінність і красу свят, традицій і віри, які з покоління в покоління передаємо через обряди, ритуали та дійства. І завдяки цьому знаходимо сенс і надію в наших серцях. 

            З першого погляду можна зрозуміти лише матеріальне, але ми також можемо собі дозволити, щоб образи, речі і люди, яких бачимо, ситуації, в яких перебуваємо, розуміти глибше. Так, щоб вони будували нас зсередини і зміцнювали зв’язки між людьми. 

            Фотографії наших приятелів з Тисмениці та Івано-Франківська, які презентуємо на виставці, мають для них особливе значення. Це спогади зі свят, які вони відзначали протягом останніх років. Хочемо щиро побажати, щоби ці спогади святкового і безпечного дому вони носили в серці, як скарб і світло, що дає надію незабаром повернутися. Повернутися до безпечної домівки, в якій буде спокій, щастя, любов і радість.

            Завдяки символічній виставці хочемо разом із ними прожити цей важкий час, цьогорічне дуже особливе свято Христового Воскресіння.

            Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Аґнєшка Шафірська
переклад – Аліна Куфедчук

 

Переглядів: 143 | Додав: admin | Теги: фото, великдень, Виставка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]